Tag Archives: layout

Phenomblue

September 20, 2013 by
Photography by Bill Sitzmann

Before the introduction of the Dilbertesque cubicle, American commerce was most commonly conducted in wide-open bullpen settings. The typical professional office layout featured what seemed an acre of neatly arrayed desks surrounded on the periphery by private offices for management-level “suits.”

The floor plan of a new space at Aksarben Village may evoke echoes of that rotary dial, clickety-clack-typewriter business era, but Phenomblue isn’t your granddaddy’s Mad Men agency.

20130702_bs_3295

What was once considered the most impersonal of setups is turned upside down at the Omaha-based brand experience agency whose marketing and technology services have attracted such clients as Gogo, Newegg, and Bellevue University.

The old-timey bullpen philosophy has come full circle, says Phenomblue co-founder Joe Olsen, in that it is now taking on new life as an incubator for collaboration.

20130702_bs_3189

“When you start a small business and have only a few employees,” Olsen explains, “everybody just naturally seems to know everything about what is going on. As you get bigger, people begin to become acutely aware that they no longer know everything, and the danger is that a silo mentality can set in. That ‘pockets of activity’ thinking is the very opposite of what made you good in the first place. This design is all about condensing the amount of personal workspace and emphasizing the amount of collaborative workspace. It’s impossible to sit out there in that big room and not overhear and be drawn into most of what’s going on around you.”

Phenomblue co-founder Joe Olsen.

Phenomblue co-founder Joe Olsen.

Innovative thinking begins at the door for the company that also has a satellite office in Los Angeles. The obtuse angles of a raw plywood wall form an anchor for what architect Jeff Dolezal calls the space’s spine-like “armature.” “It’s a vehicle to visually carry you through the space,” clarifies Dolezal, co-founder of TACKarchitects, which designed the space for Phenomblue. The armature meanders through the office—don’t look for many 90-degree angles here—rising gently to a group of huddle rooms before reaching its curvy, sloping terminus, one that to this writer conjures images of a skateboard half pipe.

20130702_bs_3140

Whiteboards sprinkled throughout are some of the few floor-to-ceiling walls to be found in this open, airy office that incorporates huge garage doors for access to both the main conference room and an outdoor area that is steps away from Aksarben Village’s many live-work-play amenities. Skateboards, guitars, and other oddities hang throughout the funky Phenomblue offices. There’s even an edgy bicycle sculpture in a sprawling area dubbed the Community Space, a drop-in site for many of the firm’s clients, associates, and friends.

20130702_bs_3329

Nix that. Not a bicycle sculpture after all. Just a cleverly placed, if utilitarian, bike rack that’s just one of the creative design elements that make this experiential marketing space an experience unto itself.

“Every day, I feel as though I’m walking into a work of art,” says Olsen. “It’s like a living organism that has its own personality. It reinforces with our clients why they come to us in the first place. It’s all about the experience.”

A Rockbrook Renovation

April 25, 2013 by
Photography by Bill Sitzmann

Imagine having a home you love, then finding a home you love even more. The new home has additional space and is in a great neighborhood that’s ideal for your growing family. In fact, you happen to find your new home even before it’s on the market. A kind neighbor nearby tips you off that a beautiful, spacious home will soon be for sale. Excited and eager, you walk across the street and head inside. Fingers crossed, you walk up the porch steps and through the front door. And then it hits you.

You cross the threshold. While the home looks lovely on the outside, the inside has a style that’s not quite your own. The layout, design, and furnishings aren’t exactly what you and your spouse had in mind. But the house has potential. And so you make the purchase and begin renovating and redecorating. This is precisely what happened to Davin and Allison Bickford of Omaha.

Allison and Davin Bickford in the kitchen with their daughters.

Allison and Davin in the kitchen with their daughters.

The young couple and their 3-year-old daughter moved from their cozy Aksarben home to their current home just a stone’s throw from 108th Street and West Center Road. The move to their new home, its renovation, and the birth of their second daughter spanned just a few hectic months that also overlapped Christmas last year. By all accounts, the Bickfords were ambitious to create their dream home in short order.

They knew several of the families in and around their current home. It was an ideal neighborhood, one where homes were routinely sold with little to no advertising necessary.

20130313_bs_9415_Web

“The former owner was packing up the house when I realized it would soon be for sale,” Allison explains of the District 66 neighborhood. “This is a close-knit, welcoming neighborhood with lots of small children and impromptu driveway parties.”

When the Bickfords, both 29, closed on the home last year, they began planning for major renovations to the main floor. Initially, the kitchen was closed off from the rest of the home. Carpet was everywhere except the bathroom. And the color scheme was generally dark.20130313_bs_9339_Web

This being a home where they planned to spend the next several years, Davin and Allison opted to rethink the main level. Working alongside Omaha interior designer Julie Hockney, the Bickfords removed the kitchen’s outward-facing wall to create a more open and spacious floor plan.

The Bickfords enjoy entertaining with family and friends and designed a kitchen where conversations could still take place during meal preparation. Today, the kitchen boasts white cabinetry, granite countertops, stainless-steel appliances, a farmhouse sink (which Allison called her “must-have” piece) and, perhaps best of all, an open countertop connecting the living space.20130313_bs_9418_Web

“Davin and I knew the style that we wanted, but we weren’t sure how to mix everything together,” Allison says. “We like to entertain and wanted our home to feel warm and entertaining, but also with that elegant feel. Lived-in and classic but comfortable, too.”

Hockney worked alongside the Bickfords throughout the renovation and redecoration. The walls were painted a dark gray. White crown molding and new floors were installed to give the home a sleek, modern, and spacious feel, yet still warm enough for their two young daughters.20130313_bs_9499_Web

A large, gray couch and patterned chair fill the living room, along with a refurbished bench below the main window. (The Bickfords joke that their new living room pieces fit their style and design aesthetic; however, all of the fabric has been treated to avoid stains from spills and other in-home mishaps. They are the parents of two small children, after all.) The living room’s fireplace also received a major facelift to match the updated décor and design throughout the main level.

Hockney says she worked hard to ensure the home portrayed a modern, classic design that was combined with new and vintage pieces. The living room bench, for example, is a repurposed coffee table that’s been topped with a seating cushion.20130313_bs_9436_Web

Davin and Allison sold most of their furniture when they moved into their new home; now, they’re slowly filling it with pieces, light fixtures, and other accessories that they truly love.

“We wanted to start with a clean slate and fill it as we go,” Davin says.20130313_bs_9470_Web

The clean lines and sleek design of the kitchen and living room continue down the hall into the bathroom and the guest bedroom: white furniture and accessories, gray walls, and modest pops of color here and there. New light fixtures abound throughout the main level (several of which are small pendants) offering a cozy glow both day and night.

Color abounds in both daughters’ bedrooms, facets of which are holdovers from the Bickfords’ Aksarben home. One bedroom is awash with pink bedding and pink accents. The wall is a gray-and-white chevron pattern, continuing with the gray and white hues throughout the home. The other daughter’s bedroom is largely a soothing, pale green with white accents, giving it a cozy feel.20130313_bs_9530_Web

The Bickfords’ master bedroom and adjoining bathroom are next to receive facelifts. Just as with their young family, their home’s beauty is growing and maturing every day.