Tag Archives: foyer

From London to Calcutta to Morocco

December 6, 2015 by
Photography by Tom Kessler

This 9,000-square-foot home was designed from the ground up. Working as a team the designer, architect, builder, and homeowner carefully considered all aspects and details of the home to create a classic, contemporary design. The client wanted the home to be timeless, not trendy, so design elements could stay fresh and current for years to come.  This space took home Gold honors at the 2015 ASID Project Awards.

Transformations4

A hexagon pattern was applied to the entrance floor using white Calcutta marble and gray London marble.

A Moroccan-inspired light fixture was used in the center of the space as an unexpected element. The warm glow and soft lines from the five-light chandelier creates contrast from the geometric pattern in the foyer floor.

Transformations3

People passing through the foyer are visually drawn to the decorative glass sliding doors framing the dining room. A natural woven wallcovering was applied to the walls throughout the space, mixing shades of gray and metallics. The metallic background reflects light from the linear chandelier placed above the dining room table. The crystal creates a dramatic eye-catching effect in the space. A large white piece of art was placed above the buffet table to contrast the dark gray walls.    

Transformations5The art is flanked with two white ceramic lamps that create a focal point in the space. The neutral palette of gray, white, and espresso allow the client to easily change the colors in the room using accessories and artwork.

This beautifully designed room does not lack functionality; the room will comfortably seat eight to 10 people for family gatherings and holidays.

The kitchen was designed to be functional for the family of five without sacrificing the beautiful clean lines used throughout the rest of the custom home. When you enter the kitchen the room is framed with clean white cabinetry which is used to hide the oversized refrigerator and freezer bordering the ovens and microwaves. Industrial stainless steel appliance garages were added to hide the everyday cooking tools to help keep the space clean and clutter-free. The island is stained a dark espresso color that contrasts the white quartz countertops selected due to ease of maintenance and durability for a growing family. To soften the linear lines in the kitchen area, drum shades were used over the island and dinette table to create balance and harmony.

Transformations2

A custom dinette table was designed to be nearly indestructible from the wear and tear of three growing children. The tabletop is made of concrete material with a baked-on finish that will prevent stains or marks from everyday use.

Transformations1

Just off the kitchen is a hearth room that is used as the family’s main gathering area. The room needed to have comfortable, yet durable, furnishings. The space introduces a playful mix of teal and citron colors with the use of artworks, pillows, and accessories. The main furniture pieces in the space stay neutral so the colors can be easily changed as the family grows and tastes differ. The back wall of the hearth room and kitchen is lined with windows that showcase stunning natural views. Custom window treatments were applied to the windows so views would not be obstructed when the shades were up but could provide privacy for the family when needed.

The powder bathroom mixes texture, material, and color to create a fun, playful space. The teal wall exhibits a pop of color while the carved, natural stone tiles provide pattern and color variation. The concrete countertop gives a clean, modern feel to the bathroom.  OmahaHome

Visit d3interiors.net to learn more.

Transformations7

Dusty and Marlina Davidson

February 25, 2013 by
Photography by Bill Sitzmann

In a fit of late-night online browsing in 2004, Dusty and Marlina Davidson responded to a quirkily written classified for an Old Market apartment: “Super fly loft. Huge windows, two bedrooms, 2,000 square feet.”

With their minds set on moving out of their bland rental into something with a little more character, the couple stopped by the downtown loft the next morning. And moved in the next week. “It was a blink of an eye sort of thing,” Dusty says.

Neither of the Council Bluffs natives had lived downtown before, but both were ready to be in the heart of Omaha. They cite the energy of the Old Market, the Farmers Market (“We go down once a week and get stuff from our ‘garden,’” Marlina says, laughing), and the never-ending supply of things to do.

20130122_bs_2597 copy

The spacious loft seems TV-show ready, with exposed bricks and piping and scarred concrete. Contemporary décor, set off with pieces from IKEA, local designers, and heirlooms, keeps the two-bedroom apartment looking Young Professional Modern and not College Student Artistic.

The foyer is long and narrow, with a tiny seating area, a few plants, and gorgeous floor-to-ceiling windows framed by heavy, white curtains. “It’s a weird space,” Dusty says, but the bar is down there, and it’s a good overflow area for entertaining. A little bit of a library adds an intellectual flare to the area, thanks to Dusty’s grandmother gifting him three or four classics on his birthdays. “I wish I enjoyed reading as much as I enjoy books,” he says.

The couple has considered buying a place but, as Marlina says, “We love the location, the frontage, the windows.”

20130122_bs_2587 copy

“The food truck,” Dusty adds with a sigh, pointing out where Localmotive parks right outside on 12th and Jackson every night. “We can’t be bothered to move. It’s sort of like inertia on some level, but we really love our place.”

A few years into living in their no-name building, the Davidsons made the acquaintance of local designer Jessica McKay of Birdhouse Interior Design. With her help, the couple learned how to give their personal style a voice in their Old Market home. “We bought a few pieces,” Marlina says, “but really I think it was more about what do we have and how do reorganize it so that it makes sense.”

One long-loved piece takes pride of place in the loft’s entryway: a bright blue Ms. Pac-Man arcade gaming console, built by Dusty as a gift for Marlina when they were dating. “He bought it as a black box,” she explains, noting he had an artist friend hand paint the iconic character on the console because it was her favorite. An old CRT television is the screen and is hooked up to a computer loaded with thousands of arcade and Nintendo games. “It’s fun when we have people over for the holidays or a party,” Marlina says.20130122_bs_2642 copy

You won’t find them entertaining much during the summer, however. For the past two years, the Davidsons have rented out their apartment to College World Series visitors and escaped the season’s craziness with a European working vacation. “I’m fine never seeing the College World Series again if we can get someone to pay us to go to France,” Dusty says. The couple plan to rent an apartment in Paris again this summer, a scheme that pans out nicely for his work as a serial entrepreneur with Silicon Prairie News and Flywheel, and her summers off from lecturing in communications at UNO.

If that sounds good to other young professionals in town, the Davidsons are all encouragement. “I think there’s more of us down here than people realize,” Dusty says. “There are places to be had. You can find them.”

From Average to ASID Award-Winning Design

Photography by Sarah Conrad

Do you know the feeling when you build up the courage to get a new hairstyle, and then suddenly it seems your existing wardrobe now looks tired in comparison? This, in the same sense, can happen when updating the finishes and décor in your home as well. You decide to update one element, and then you begin to notice that there are other areas which also deserve a fresh look.

The aforesaid scenario is exactly what happened after my clients had new porcelain tile installed in their kitchen, dinette, and foyer areas in their home. The couple agreed it was time to continue updating their home (which they had built in Elkhorn, approximately six years prior). Finding the right direction and time to devote to such an undertaking seemed overwhelming for them, as they both work outside the home and are extremely devoted parents to their two young sons. They didn’t know how or where to begin.

Before & After of the Great Room.

Before & After of the Great Room.

They decided it was best to seek the assistance of a professional interior designer whom they felt could help them realize the potential they both knew their home had. They invited me (Michele Hybner, Allied Member ASID, Interior Designer with D3 Interiors) over to visit about the scope of their project and requested her professional guidance with remodeling and redesigning the main floor of their home.

Topping these homeowners’ wish list was adding a fireplace to their great room. I, therefore, designed a feature wall which became the focal point in this space. The once barren wall is now complete with a linear gas firebox, ledge stone from floor to ceiling, and a recessed niche for their 55” flat screen television. I flanked the fireplace with new custom built-in cabinetry which offers much needed storage and display space.

Before & After of the Dinette.

Before & After of the Dinette.

We pulled up all of the wall-to-wall carpeting on their main level; in its place went a dark (pre-finished) 6” wide plank, hand-scraped, bamboo wood floor. We removed the light fixtures in the study, kitchen, and dinette areas and updated them with burlap covered drum shade pendants in the study and kitchen and added a two-tone chandelier from Currey and Co. in their dinette.

I suggested removing the dated glass block, which was featured in the wing walls and dividing wall between their kitchen/dinette and great room. We also shortened the dividing wall to garner more room for their counter stools to push back, and we had the arch removed between the kitchen and foyer/hall. I specified the same neutral ledge stone (from their fireplace) to wrap the two wing walls and the dividing wall between the adjacent spaces visible from the foyer.

Before & After of the Study.

Before & After of the Study.

The inspiration for my design work comes from many sources. I have been inspired by a client’s favorite travel photos, a treasured heirloom rug, a collection of pottery and dishware from Mexico, a homeowner’s heritage, etc. The color palette for this particular project was inspired by the subject matter found in a piece of artwork from the homeowners’ existing art collection. I specified a subtle variation of earth tones for the walls for each of the spaces on their main floor. The warm walls offer a quiet and sophisticated backdrop for the punctuations of saturated color (reds, peacock blues, and greens) brought into the design with new case goods, artwork, and accessories.

Before & After of the Foyer.

Before & After of the Foyer.

This ASID award-winning remodel/redesign included creating spaces in my clients’ home which now function much better for their family plus they actually look like an extension and reflection of this stylish couples’ unique personal taste and flair.