Tag Archives: shower

Radiant Replacements

October 2, 2017 by
Photography by Tom Grady

The goal of this remodeling project was to transform a dark and narrow basement with separate rooms into an open and bright space with multiple functions. The improved lower level is now inviting and provides a theater area, bar, conversation/sleeping area, and a sound-proof space for the clients’ teenage son’s drumming practice. 

Exterior alterations by Stan Construction included changing the small sliding door to a larger door and adding a sidelight for increased natural light. Elite Landscaping created the stone wall, steps, and gate for an easy, private approach for guests.

Inside, the previous solid stair wall was changed and improved with an open railing to allow for additional light and better connection to the main level. Two existing bedrooms were reconfigured to become the theater area and drum room. The theater space was kept open, allowing the homeowners to use a large projection screen for crowds while visually widening the space. Ambience and comfort in the theater space was achieved through the leather reclining theater seats and surround sound, along with picture and baseboard pin dot lighting. The lights, sound system, and blackout shades are all controlled though use of mobile phones or iPads. A communications system with the front door allows the family to easily answer the door to guests while enjoying the basement.

Insulation made of sound board with acoustical covering provides essential sound-proofing in the basement’s drum room. Quality sound levels in the space allow an optimum recording environment for the aspiring musician.   

In the bathroom, a small acrylic shower was replaced—the shower now takes the whole width of the bathroom. Frameless glass doors visually enlarge the space, displaying the limestone-look tile with pebble accents. The open vanity adds to the visually spacious feel. 

The bar area contains the game and shuffleboard tables. The bar is set off with an arched soffit and accented with a large granite top and ledger stone side wall displaying floating wine bottles. The amenities include a large granite sink, a pop-up outlet to allow for serving hot dishes, a dishwasher, and an ice maker. The back bar includes a Wolf microwave, double sets of sub-zero refrigerator drawers and a sub-zero glass-front wine refrigerator. Cabinet storage and floating shelves with backlit LED lighting adorn a plate glass mirror. 

Finishes reflect the feeling of Montana, the family’s second home. The wood-look tile is durable and easy to care for at the patio entrance, around the bar, and in the bath. 

Warm granite colors were used as well as a dark stain on the cabinets. Furnishings were selected for their timeless appeal. The larger pieces are mostly in neutrals, with pops of turquoise and orange in the accessories and artwork. Furniture selected for the conversation area can be transformed into sleepers since the sectioned-off bedrooms were eliminated. The sofa becomes a queen-sized bed, and the oversized chair turns into a twin-sized bed.

The lower level is used by the whole family. The teenage son loves to entertain here while the parents enjoy having their friends over for a glass of wine, a movie, or a friendly game of shuffleboard. The couple’s adult sons and their families, who live out of state, feel comfortable inviting old friends over for fun-filled parties. It’s inviting, functional, and captures the needs of every age group that uses the space.

Visit idgomaha.com/designers to learn more about Wiechman’s work.

This article appears in the September/October 2017 edition of Omaha Home.

Sleek Home Spa

March 30, 2017 by
Photography by Tom Grady

Liz spends five days a week working with fellow designers, consulting on schemes, meeting with clients, and creating unique finish combinations. Proficiency in AutoCAD, Revit, Photoshop, and Illustrator enable her to generate creative solutions no matter the project size.

CAPTION (cabinets): A custom vanity (above) warms the bathroom with wood cabinets and pendant lighting. To create a modern spa shower (right), pebble floor and wall details contrast with the smooth walls and ceiling.

CAPTION (bathroom):
Photos show how the bathroom looked before the transformation.

Like all great home renovations, the project began with an idea. An Omaha couple contacted me at The Interior Design Firm; they wanted to mimic the relaxing modern aesthetic of a high-end spa in their home.

After attaining a list of design requirements for their master bathroom, I began conceptualizing how to realize my clients’ initial idea. The look that the couple desired would require a spacious layout, sleek finishes, and lustrous natural and artificial lighting. That’s when my work really began.

The project started in earnest as I analyzed the current space to figure out how much larger the bathroom needed to be to accommodate every element requested by the clients. The greatest challenge was that the original square footage of the space was not large enough to bring this desired bathroom into reality.

In the end, some features of the space stayed in the same location (such as the stool and vanity). To create the spacious layout the client wanted, the tub needed to move back a few feet to allow for proper circulation in the bathroom. The existing shower was wedged in a corner, and was one of the main reasons for the renovation.

With the help of a contractor, Sudbeck Homes, the exterior wall behind the existing tub was extended 10 feet to make way for the new walk-in shower. The new shower is an extraordinary 8.5 feet by 8.5 feet, outfitted with two fixed shower heads, one hand-held, body sprayers, and a rain-head.

The couple was cognizant of their long-term needs in the home, so a bench was added next to the handheld shower head. Keeping with the modern minimalist style, two recessed niches were created so the personal hygiene items could be tucked away (to avoid creating clutter).

Moving the wall made a world of difference for the space. The tub location moved back several feet and anchored the room. The organic free-standing tub is a focal point as you enter from the doorway. It is the perfect setting to find peace and relaxation. The additional square footage in the space makes the room feel quite grandiose.

After deciding where each element needed to go in the space, I diverted my focus to the finishes. To create this tranquil retreat, we started looking at color palettes that would be cohesive with the existing finishes in the home.

With French doors going into the bathroom, the finishes needed to vibe with the colors in the rest of their master bedroom. The home has light oak woodwork and warm tones. To achieve this harmony, I wanted to get rid of the existing curves and add modern, clean lines.

Gray was the color direction that the clients and I agreed on, but making it blend with the rest of the home meant that the gray tones had to be warm. Gray porcelain tile in the proper color family was applied to the floor, shower walls, shower ceiling, base, and the feature wall behind the tub.

The feature wall adds interest with the installed rectilinear porcelain tile. In keeping with the monochromatic color scheme, stone pebble tile was selected for the shower floor and the detail stripe in the shower.

When selecting the hard surfaces, the clients’ goal was minimal upkeep for the future. A Cambria quartz countertop was the perfect choice for their spa bath. This quartz was not only used for the counter, but also for the bench and niche shelves in the shower.

Making this space feel modern meant sticking to a few selections and color tones. To contrast the gray features, a solid wood vanity was added for warmth. All of the plumbing fixtures in the bathroom are smooth and contemporary, creating a waterfall effect when the water is turned on.

The lighting in the space greatly improved: cans were added in strategic locations, and pendants were placed above the sinks to supplement the can lighting. The simplicity of the pendants allows the chandelier to be the prime focus. The chandelier is a shining feature that captivates anyone walking into the bathroom.

Natural lighting was important in the bathroom, so windows were added in the shower on two walls. To keep with the minimal aesthetic, a frosted pattern glass was chosen for the windows so that window treatments were not necessary.

With the help of the contractor, this sophisticated bathroom was made possible. We turned this Omaha couple’s small idea into their ideal at-home spa.

Visit idfomaha.com/liz-lempka for more information.

This article was printed in the March/April 2017 edition of Omaha Home.