Tag Archives: multi-function

Radiant Replacements

October 2, 2017 by
Photography by Tom Grady

The goal of this remodeling project was to transform a dark and narrow basement with separate rooms into an open and bright space with multiple functions. The improved lower level is now inviting and provides a theater area, bar, conversation/sleeping area, and a sound-proof space for the clients’ teenage son’s drumming practice. 

Exterior alterations by Stan Construction included changing the small sliding door to a larger door and adding a sidelight for increased natural light. Elite Landscaping created the stone wall, steps, and gate for an easy, private approach for guests.

Inside, the previous solid stair wall was changed and improved with an open railing to allow for additional light and better connection to the main level. Two existing bedrooms were reconfigured to become the theater area and drum room. The theater space was kept open, allowing the homeowners to use a large projection screen for crowds while visually widening the space. Ambience and comfort in the theater space was achieved through the leather reclining theater seats and surround sound, along with picture and baseboard pin dot lighting. The lights, sound system, and blackout shades are all controlled though use of mobile phones or iPads. A communications system with the front door allows the family to easily answer the door to guests while enjoying the basement.

Insulation made of sound board with acoustical covering provides essential sound-proofing in the basement’s drum room. Quality sound levels in the space allow an optimum recording environment for the aspiring musician.   

In the bathroom, a small acrylic shower was replaced—the shower now takes the whole width of the bathroom. Frameless glass doors visually enlarge the space, displaying the limestone-look tile with pebble accents. The open vanity adds to the visually spacious feel. 

The bar area contains the game and shuffleboard tables. The bar is set off with an arched soffit and accented with a large granite top and ledger stone side wall displaying floating wine bottles. The amenities include a large granite sink, a pop-up outlet to allow for serving hot dishes, a dishwasher, and an ice maker. The back bar includes a Wolf microwave, double sets of sub-zero refrigerator drawers and a sub-zero glass-front wine refrigerator. Cabinet storage and floating shelves with backlit LED lighting adorn a plate glass mirror. 

Finishes reflect the feeling of Montana, the family’s second home. The wood-look tile is durable and easy to care for at the patio entrance, around the bar, and in the bath. 

Warm granite colors were used as well as a dark stain on the cabinets. Furnishings were selected for their timeless appeal. The larger pieces are mostly in neutrals, with pops of turquoise and orange in the accessories and artwork. Furniture selected for the conversation area can be transformed into sleepers since the sectioned-off bedrooms were eliminated. The sofa becomes a queen-sized bed, and the oversized chair turns into a twin-sized bed.

The lower level is used by the whole family. The teenage son loves to entertain here while the parents enjoy having their friends over for a glass of wine, a movie, or a friendly game of shuffleboard. The couple’s adult sons and their families, who live out of state, feel comfortable inviting old friends over for fun-filled parties. It’s inviting, functional, and captures the needs of every age group that uses the space.

Visit idgomaha.com/designers to learn more about Wiechman’s work.

This article appears in the September/October 2017 edition of Omaha Home.

Sandy’s Makeover

December 15, 2016 by
Photography by Bill Sitzmann

Let’s be honest. We all have our dirty secrets—sometimes that secret is a collection of things. Some people may keep those collections confined to a drawer or a closet, but if you are like me, the clutter just expands into other places, sometimes into an entire room.

That is where my vision of “killing two birds with one stone” came to mind.

We have just one lonely room left in our whole house that has not been renovated, and in it sits all my clutter and to-do DIY projects.

Rather than feel overwhelmed with trying to tackle too much at one time for my renovation project, why not spread it out all year long? Then you can see how the steps of the renovation come together for one functional room—a dressing room!

We are not talking about a room that has been turned into a closet. While there will be a closet in it, the room needs to serve multiple functions and become a pretty extension of our house.

Normally I like to renovate a room and then decorate it, but in this instance, I want to create each project individually and show you what functions each project plans to serve.  We will start with the March/April issue, and end with the grand reveal in January/February 2018.

Along the way I will work on the room itself, painting walls and trim, and reconfiguring the closet to maximize the space.

I hope you look forward to my first piece in the next issue, and I look forward to any feedback. Don’t forget to follow us on social media.

If you miss one issue, back issues are online at readonlinenow.com, and you can always go there and check it out.

Visit readonlinenow.com for more information.

OmahaHome

year-long-project