Tag Archives: FANCY

A Glamorous, Functional Basement Remodel

August 14, 2017 by
Photography by Tom Grady

Seeking a grand basement remodel, a client came to me with hopes of creating a unified space with smaller intimate areas instead of an open floor plan. The original space felt very disconnected with no visual interest.

My solution focused on two separate spaces of the floor plan. Both sections of the basement would feature multiple functions: one area revolved around a sunken kitchenette/bar, and the other was an empty space transformed into a theater/display area.

The first part of the challenge was to create a properly lit display while providing storage within the bar area. We needed to add a dynamic visual element without altering the integrity of the existing brick veneer.

Our solution was to add horizontal reclaimed wood panels that pull the whole space together while providing a pub-like entertaining area. The resulting contemporary space makes use of layers of depth and dimension to provide a central focal point for social gatherings.

The asymmetrical design of the sunken bar area is enhanced with LED lighting, which further enhances the sophisticated environment. Bespoke finishes infuse rustic charm into the modern basement, forming the perfect union of domestic utility and alluring elegance. Displayed sentimental objects stand in harmonious contrast with time-worn salvaged materials and the interplay of light and shadow.

A large circle on the bar wall offers a crucial design element unifying the space. The scale of the circle balances the weightiness of the massive bar. Radiant light offsets and enhances the circle, giving the illusion that it is floating in air. The circle’s LED under-lit shelves provides plenty of space for the liquor bottles, and the offset shelving allows for additional personal items to be displayed.

By adding the walnut shell and lights to the existing metallic wood console table, it became repurposed and connected to the bar area.

Two guitars on an adjacent wall, mounted on a wooden circle, became a piece of art grounding the empty space leading to the guest bathroom.

To satisfy the clients, who are avid sports fans, the most challenging part of the basement’s theater space was to showcase their collection of jerseys while allowing the ability to watch multiple televisions at once. At the center of this design, I strived to cultivate a sensory experience that transcends the utilitarian functionality of the theater setting. Contemporary aesthetics find a careful balance of personal whims and fancies in the second of the basement’s main spaces. Relaxing here, the homeowners feel like they are in a high-end Las Vegas casino private suite while watching their favorite teams play.

The design conceptualization for the theater and display area stems from a faithful adherence to well-defined boundaries. JaDecor wall covering offers remarkable appearance with excellent acoustical properties. The round custom fiber optics and the dark-oak Melinga panels in the ceiling add spectacular visual interest to the space that once was a rectangle tray.

I really wanted the sports theater walls to properly light their jersey collection—which changes annually—while not interfering with the theater environment. Back-lighting the twelve individual panels with LED strip lights cleverly works into the overall aesthetic. The picture lights illuminate the symmetry of the jerseys and provide a side drop for the TV wall.

The purposeful ornamentation of the jerseys provides a dramatic display satisfying even the most discerning homeowner.

The experience of the finished project is such an amazing space to entertain and enjoy life with family and friends.

From the bar to the theater, and across the entire basement, the overall design embodies simplicity and modern functionality, leaving a lasting impression that makes you want to enjoy the space in good company.

The end result achieves the client’s goal of balancing personal expression and functional glamour with youthful exuberance. It is a welcoming space for any time of the day—and any season—for many years to come.

Visit artisticodesign.net to see more of the designer’s work.

This article was printed in the July/August 2017 Edition of Omaha Home.