Tag Archives: after

Balance & Harmony

June 20, 2013 by
Photography by Angel Stottle

As an interior designer (and a Libran), Susan T. McMannama, ASID, has always sought balance and harmony within her projects. In the case of this recent remodel of the lower level of a home in Champions Run, harmony was needed to balance the wife’s desire for a contemporary feel with the husband’s desire for a hideaway fit for a transplanted Texas Longhorn.IMG_4569_web

There were a few must-haves requested by the homeowners: a full-size kitchen for entertaining, plenty of storage, a wine room, a fireplace, and a bedroom for frequent guests. The husband wanted to include a pair of Eames chairs and ottomans. Plus, all of the finish materials should be easy to maintain, and the colors needed to flow from space to space.

IMG_4471_web

Space for the guest bedroom area was found by relocating the door to the furnace and storage room, creating a hallway that separated the quiet area from the more active spaces. The new entrance to the furnace/storage room included double doors. A Murphy bed system was implemented within new cabinetry on one wall of the bedroom. Luxurious bedding from The Linen Gallery was used to add softness and a pop of color. The bedroom could double as a home gym.IMG_4606_web

A quartz material was used for the abundant countertops in the kitchen, and a glass tile mosaic, selected by the husband, was used for the backsplash. The custom cabinetry, which was stained and glazed, can store all of the dishes and equipment for any size gathering. Lighting, both underneath and inside glass cabinets, added sparkle and helped illuminate the couple’s glass and bottle collection. The travertine-looking ceramic tile floor flows from the kitchen through to the wine storage room and into the bathroom and hallways. Custom counter stools were upholstered in a woven leather fabric.IMG_4499_web

After relocating the door to the bathroom, the original tub/shower was removed and a new walk-in shower with a floating bench took its place. A sleek, hand held faucet and an oversized showerhead were used to balance the size of the shower. The original vanity received a new quartz counter plus a glass vessel sink. Marble and glass tiles were used to frame the existing mirror.

The symmetrical sectionals in the sitting/viewing area flank the pair of Eames chairs and ottomans. A new fireplace and TV were built into a recessed area that formerly held a big-screen TV. Light oak “drinks” tables harmonize with the black leather. A mica wall covering was installed on the fireplace wall and also on the wall with the buffet.IMG_4628_web

To keep marital harmony in the family, a photo of a Texas Longhorn was hung above the buffet. Two more steers soon followed for the sitting area, followed by a fourth in the wine room. The final Longhorn was hung in the hallway to the bedroom, with a treasured antique bench (hers) placed below for balance.

Nature Chic

April 25, 2013 by
Photography by Thomas Grady Photography

With great bones and a sprawling backyard perfect for kids to play in, all this house was in need of was a little love and renovation to make it function as a home for the young homeowners and their growing family. With only two bedrooms on the main level, the first and biggest challenge was to reconfigure the floor plan to accommodate three bedrooms. With some creativity and a little out-of-the-box thinking, three bedrooms were fitted into the footprint of the main floor. This house has been remodeled and updated to fit the new homeowners’ lifestyle, creating a bright and lively environment which they can enjoy daily with their family.

The homeowners have young children and wanted to open up the existing, divided spaces to better function for them and their family. The kitchen and dining room are connected, creating a large, inviting space for daily living as well as entertaining large groups of friends.

The dining area, open to the kitchen, also connects to the exterior covered patio. The custom cabinetry and appliance panel fronts disguise an ice maker and pair of beverage drawers. The seamless cabinetry allows the design, as well as the homeowners’ beautiful china and glassware, to shine while providing full function. The square kitchen island stands out with the unique Currey & Company Balthazar chandelier glimmering above a distressed piece of walnut.JPeterson4_Web

Just off the kitchen is a multi-use space designed for kids and adults alike. The custom cabinetry houses toys and games within an arm’s reach. The two pairs of cabinet doors function without a toe kick, and the walnut wood floors continue through, allowing toys to be pushed in and out easily. There is also a custom desk for work and study.JPeterson8_Web

The entry has been transformed, creating a stunning and inviting entrance. The bold door color adds drama, while the detailed pattern in the marble flooring creates visual interest.JPeterson3_Web

A once useless space has been transformed into the ultimate utility room. The large windows provide great natural light, while the rest of the wall has been fully utilized to maximize storage.  The extensive marble bench provides space for sorting laundry or putting on shoes before venturing out for the day.JPeterson5_Web

This bathroom has been designed with the children in mind. There is a custom pull-out step, allowing for easy hand washing and independence by the little ones. The unique countertops are a custom creation from Milestone Inspired Composites—a beautiful and durable composite product made from recycled and reclaimed post-consumer aggregate bound with a zero-VOC epoxy resin.JPeterson2_Web

From Average to ASID Award-Winning Design

February 25, 2013 by
Photography by Sarah Conrad

Do you know the feeling when you build up the courage to get a new hairstyle, and then suddenly it seems your existing wardrobe now looks tired in comparison? This, in the same sense, can happen when updating the finishes and décor in your home as well. You decide to update one element, and then you begin to notice that there are other areas which also deserve a fresh look.

The aforesaid scenario is exactly what happened after my clients had new porcelain tile installed in their kitchen, dinette, and foyer areas in their home. The couple agreed it was time to continue updating their home (which they had built in Elkhorn, approximately six years prior). Finding the right direction and time to devote to such an undertaking seemed overwhelming for them, as they both work outside the home and are extremely devoted parents to their two young sons. They didn’t know how or where to begin.

Before & After of the Great Room.

Before & After of the Great Room.

They decided it was best to seek the assistance of a professional interior designer whom they felt could help them realize the potential they both knew their home had. They invited me (Michele Hybner, Allied Member ASID, Interior Designer with D3 Interiors) over to visit about the scope of their project and requested her professional guidance with remodeling and redesigning the main floor of their home.

Topping these homeowners’ wish list was adding a fireplace to their great room. I, therefore, designed a feature wall which became the focal point in this space. The once barren wall is now complete with a linear gas firebox, ledge stone from floor to ceiling, and a recessed niche for their 55” flat screen television. I flanked the fireplace with new custom built-in cabinetry which offers much needed storage and display space.

Before & After of the Dinette.

Before & After of the Dinette.

We pulled up all of the wall-to-wall carpeting on their main level; in its place went a dark (pre-finished) 6” wide plank, hand-scraped, bamboo wood floor. We removed the light fixtures in the study, kitchen, and dinette areas and updated them with burlap covered drum shade pendants in the study and kitchen and added a two-tone chandelier from Currey and Co. in their dinette.

I suggested removing the dated glass block, which was featured in the wing walls and dividing wall between their kitchen/dinette and great room. We also shortened the dividing wall to garner more room for their counter stools to push back, and we had the arch removed between the kitchen and foyer/hall. I specified the same neutral ledge stone (from their fireplace) to wrap the two wing walls and the dividing wall between the adjacent spaces visible from the foyer.

Before & After of the Study.

Before & After of the Study.

The inspiration for my design work comes from many sources. I have been inspired by a client’s favorite travel photos, a treasured heirloom rug, a collection of pottery and dishware from Mexico, a homeowner’s heritage, etc. The color palette for this particular project was inspired by the subject matter found in a piece of artwork from the homeowners’ existing art collection. I specified a subtle variation of earth tones for the walls for each of the spaces on their main floor. The warm walls offer a quiet and sophisticated backdrop for the punctuations of saturated color (reds, peacock blues, and greens) brought into the design with new case goods, artwork, and accessories.

Before & After of the Foyer.

Before & After of the Foyer.

This ASID award-winning remodel/redesign included creating spaces in my clients’ home which now function much better for their family plus they actually look like an extension and reflection of this stylish couples’ unique personal taste and flair.