February 16, 2018 by and
Photography by Jeffrey Bebee

Imagine you are in a Florida beach house. This is what our client wanted to feel every day when they walked into their kitchen.

Although the home was built with a very closed-concept floor plan, we took this challenge head-on.

Our main challenge was to open up the space. We did so by tearing down the wall between both the formal dining room and moderate-sized kitchen. This allowed the natural light to pour in, which was essential in the overall feel of the space.

Meanwhile, we carefully planned adequate storage in the cabinetry so that we could run windows along the entire length of the kitchen without upper cabinets. Since the home is located on sprawling land just north of Omaha, the added windows allowed the western view to roll on through the beautiful new bank of glass.

For the finishes, we kept things light and bright, adding very specific points of interest. We incorporated lots of crisp white woodwork and warmed things up with a walnut-stained wood floor. Clean white quartz perimeter counters added another touch of serenity and simple flow, while rich iron hardware succeeded in creating a nice contrast with the white.

We topped the design off with a tranquil blue tongue-and-groove wood ceiling and an island constructed from the family’s inherited old planks of wood. The color palette was also crucial to the overall aesthetic of the room: whites, oceanic blues, intense purples, and nature-inspired greens.

Together, these elements worked to create a calm, beautiful space with just the right amount of punch.

The biggest hurdle we faced was working around the existing locations of doors, adjoining rooms, and the staircase.

We wanted to create an open area for entertaining while maintaining as much of the integrity of the original space plan as possible. This resulted in careful design of each elevation in order to provide a functional work triangle and flow of the space.

A space needs to be as functional as it is beautiful, and we feel this one is definitely a gem to surround yourself in. We were honored to design, guide, and help complete the transformation of this space, allowing us to witness our client enjoying their long sought-after dream kitchen.

Rachael Cavanaugh

Julie Hockney








Julie Hockney and Rachael Cavanaugh co-designed this project. They are two of the six designers at jh Interior Design Studio. Now in business for 10 years, they recently expanded, for the fourth time, into a new studio featuring a unique shopping boutique and design office. The firm designs both residential and commercial spaces and has designed spaces ranging from 1,200 square feet to 40,000 square feet. The designers’ goal is to create a curated space suited for success—no matter the size. They focus on bridging the gap between function and aesthetic, with a strong emphasis on how their clients will use their space. Their design team aims to make each client’s space an extension of their own personality, all the while having a great experience during the design process.

Visit juliehockney.com to learn more about the designers responsible for this kitchen transformation.

This article was printed in the March/April 2018 edition of OmahaHome.